5
Nov

Valentin Frunza – In cuvintele sale

“Mă numesc Valentin Frunză. Sunt cizmar în a doua generaţie din oraşul Chişinău. Am început să lucrez în cizmărie la 12 ani, în atelierul tatălui meu. Pe atunci, dînsul, facea pantofi pentru dansatori. La 16 ani mi-am făcut prima pereche de pantofi singur, fără ajutorul părintelui. Este un derby din piele intoarsa. Îi mai am şi acum în atelier. Acum 6 ani am inceput să fac pantofi pentru bărbaţi folosind metoda traditională de coasere a ansamblului superior de talpă prin intermediul unei rame. Această metodă se foloseşte la confecţionarea celor mai buni pantofi din lume. Anume aceşti pantofi au un aspect clasic impecabil şi pot fi purtaţi mulţi ani fără sa-şi schimbe forma sau sa se deterioreze.

_DSC1044mic

Pentru confecţionarea unei perechi de pantofi clasici se foloseşte doar piele naturală de diferite feluri de prelucrare. Pentru ansamblul superior se foloseşte piele moale, de obicei de vită. Cea mai bună fiind pielea de viţel „boxcalf”. Clienţilor care doresc ca pantofii lor să arate ca noi şi peste 20 de ani le recomand pielea de crocodil. Pe lîngă factura frumoasă această piele exotica este extrem de trainică. Talpa pantofului este alcătuită din diferite sorturi de crupon. Cruponul este o piele prelucrată vegetal şi tăbăcită cu tanina absorbită din coaja de stejar. Talpa este cel mai important element la o pereche de pantofi. La talpă se dă cea mai mare silinţă şi se folosesc cele mai bune materiale. Rama pantofului este cusută cu o aţă răsucită de meşter din 6 fire de in şi tratată cu un amestec de ceara. Tot cu aţă de in este cusută şi talpa de crupon. Între talpă şi branţul principal se lipeşte plută. Acest material este uşor şi este un bun termoizolant. Astfel piciorul este protejat bine de pamîntul îngheţat iarna.

_DSC1169

O dată pe an, merg la Viena să cumpăr piele. Folosesc crupon marca Rendenbach. Este fabricat in Germania şi se respectă o reţetă veche de peste un secol pentru tăbacirea acestor piei de viţel. Acest crupon se lucrează bine, este flexibil, uşor şi rezistent. Pielea pentru ansamblul superior o cumpăr din una din cele mai bune prăvălii de piele din Europa – Herbert Kolde. Nu e de mirare că găsesc aproape tot de ce am nevoie in acest oraş. Viena este renumită prin atelierile sale de cizmărie. Unul chiar este cel mai vechi din Europa. Dinastia Scheer face pantofi şi cizme de călărie timp de doua secole.

Am atelierul în centru oraşului Chişinău. Ajutat de două calfe fac cei mai buni pantofi clasici din regiune. Clientul este invitat în atelier pentru a i se lua măsura piciorului. Împreună alegem calapodul potrivit, pieile din care urmează a fi cusuţi pantofii şi modelul. După ce adaptez calapodul după măsura şi amprenta piciorului, dacă e nevoie, fac o machetă pe care clientul o probează. În caz ca vine bine şi clientului ii plac formele şi liniile, fac pantofii. Odată ce tiparul individual al cientului e gata, se taie pielea şi se coase ansamblul superior. Pantoful stă întins pe calapod cel puţin o saptamâină pentru a prinde bine forma acestuia. În tot acest timp se lucrează la construirea tălpii. Baza tocului este bătută în cuie de lemn de mesteacăn. La final, talpa este tratată bine cu ceara de cizmărie pentru ca pielea să reziste la apă. Întreg procesul durează cel puţin o lună.”

Leave a Reply